Anadan görme Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat şimendifer. Baharat, köklü geçmişi ile Türk kaşındırmak kültürünün merkezinde bucak almaktadır. Baharat veya ana malzeme olarak yemeklerde, şirinlarda, turşularda, reçellerde özellikle yapmak üzere sert çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, sıklıkla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, türap biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan sadece bir kısmı kendine katışıksız özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çtay baharat umumi olarak her yemekte uygunluklarına göre kullanılmaktadır. Baharatları kaşındırmak pişirirken kullanabilir veya yemekten sonra demleyebilirsiniz. Munis yemeklerde namuslu oranlarda kullanabildiğiniz zaman, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi esenlar. Hatta tabiatın kaynağından gelen baharatların iyileştirici tesiri başüstüneğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap eden en esenlıklı besinlerin başında gelir. Tüm bu özelliklerin cepheı dizi yemeklerinizi beş altı tahrif etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.

Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, tatlılık, nitelik veya kullanma amacı gibi farklı alanlara göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e benzeyen baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda değişikdır. Baharat isimleri, hazırlanışlarındaki ana daşenle doğrudan ilişkili olma eğilimindedir. Baş olarak baharat çeşitleri fiziki özelliklerine göre türap, kuru ve taneli yapmak üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak malum en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki baharat aynı zamanda şirinlıkları ile bilinir fakat yemeklere bile eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok yaygın oldukları karınin karınlerinde nitelik değişiklıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi çoklukla safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve çoklukla kaşındırmak pişirmede kullanılırlar. Yeşil türap baharatlar yetişkin ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar yiyecek ve karıneceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı karınecekler hazırlayabilirsiniz. Yaygın türap baharatlar arasında üçüncü nitelik sınıflandırmasına sahip olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçaldatma, zencefil, kimyon, türap tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin isimleri burada bitmiyor. Bunların cepheı dizi yeryüzünde henüz sert çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz gibi baharatlar, farklı konstrüksiyonları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Hatta temelı baharatlar ana sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının asliye nedeni hiç şüphesiz nadir olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetieğlenceli ve özel muamelat müstelzim kesif ve keskin tatlar oldukları karınin çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak gökçe haşhaş veya zahter gibi baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem az çok şifalı hem bile özellikle şirinlarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında bileğerlendirilebilecek özge baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın zait baharatın yakışır oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Umumiyetle ete tatlılık zammetmek gibi ammaçlarla kullanılmaktadır. Hatta bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce iyice baharatlandırabilirsiniz.

Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çtay baharat Türk mutfağında çok değerli bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Anadolu sınırları içre en yaygın kullanılan tatlar arasında bucak almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları yüz yiyeceklerde elden nüans edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört mevki pozitifrırlar. Anadolu mutfağında son paye uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çtay, çoklukla bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Gün doğusu ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere sahip olan türap veya pul gibi biber bazlı baharatlar elden elden bütün yemeklerin ana malzemesidir. Üretimi karınin şataf biberi adı verilen özel bir biber türü müstelzim bu baharat türü, esenlıklı konstrüksiyonsıyla da nazar dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi asliye baharat arasında bucak düzlük hem bile Güneydoğu Anadolu ile özdeşleeğlenceli ve biber özü karıneren bir özge baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elması denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, özge biber baharatlarından farklı olarak türap kıvamı ve rengiyle elden nüans edilir. Hatta şiddetlilığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu denli özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan fakat farklı bir konstrüksiyonya sahip olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda çoklukla yemek ve zeytinyağı ile tüketilen esenlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk getirmek karınin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.

Anadolu mutfağının kuzeyı Seven Spices
Yedi baharatın belki bile en malum üyesi olan karabiber, hem parça hem bile türap halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz et ürünlerinde doğrudan pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, har iklimlerde yetieğlenceli karabiberlerden konstrüksiyonlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya gibi ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları yüz karabiber üretimi karınin mükemmeldir. Hatta yiyecekğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin asliye yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı istikametü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle belirli miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat arasında bir ayrıksı kuzey olan kekik, geniş bir kullanma düzlükı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre mebzul oranda yetişmesi, kekiğin birgeniş varyasyonda kullanılmasının ana sebebidir. Mizaç alay konusu başüstüneğunda, birgeniş ulaması olan kişioğlu varlık sistemi karınin iyidir. Kekik otu gibi temelı çay türleri günün böylece yorgunluğu izale etmek karınin uz gelebilir. Bir özge baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri başüstüneğu karınin Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu baharat elden elden her yemekte kullanılabilir. Baharatın karınindeki esanslara ilişkilı olarak farklı özlara uz gelebilmektedir. Bu açıdan karınerik ve hammaddelere göre uzmanlardan hamil alarak ürünleri dağıtırken kullanma önerilerine uyabilirsiniz.

Evin asliye direği olan baharat çeşitleri ve aş damı kullanımları, namuslu orantıda ve namuslu oranda kullanıldığında her yaştan kullanıcıya uz gelebilir.

Olağandışı ve gayrisafi baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın cepheı dizi karışım konstrüksiyonsına sahip olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini aldatmaıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, çoklukla birkaç baharatın ve bu baharatlara zevcelik eden aromatik otların karışımıdır. Epey popüler olan bu karışımlar hem tatbikî hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği yüz adından sıkça alay ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü dolgun ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her zaman cepheınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi sıkıca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin ana maddesi kişniştir. Ancak birgeniş farklı baharat karınerir. Türk köftesine adını veren en asliye maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap gibi yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün sebebiyle hem damağınızda tatlılık bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem bile yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve esenlıklı bir kaşındırmak yersiniz. Bir özge gayrisafi baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Devamşi tadı sebebiyle özellikle salatalar karınin uygundur. Ancak sumak baharatı çoklukla salatalarda, çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Ne sutaşşların natürel özlerinde antioksidan karınerdiğini düşkünlük ediyorsanız ürün birtakımnda inceleyebilirsiniz.

baharat
baharat firmaları
toptan baharat

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir